Γύρω περιοχή

 Χάρτης περιοχής

 

 

 

Πως θα έρθετε στον Άγιο Νικόλαο -Αιδηψού

Ο Άγιος Νικόλαος βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα τις Εύβοιας, με εύκολη πρόσβαση  – μόλις 2,5 ώρες από την Αθήνα – από πολλές πλευρές. Η Εύβοια είναι το δεύτερο μεγαλύτερο και συγχρόνως το πλησιέστερο νησί στην Αθήνα, την πρωτεύουσα της Ελλάδας, με την οποία συνδέεται οδικώς με την γέφυρα στην Χαλκίδα και ακτοπλοϊκώς με φέρρυ από την Αρκίτσα και από την Γλύφα. Ειδικά το βόρειο κομμάτι του νησιού είναι γεμάτο ομορφιές εκεί όπου η φύση χάρισε απλόχερα το γαλάζιο και το πράσινο, χρώματα της θάλασσας και του βουνού, πυκνά πευκοδάση, βουνά σχεδόν απάτητα, παραλίες παρθένες, χωριά ανέγγιχτα…
Έχει να δείξει πολλά, την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα της Αιδηψού για ιαματική ξεκούραση, τα μεσαιωνικά της κληροδοτήματα, την πλούσια ιστορία της, πανέμορφη βλάστηση που αγγίζει τα γαλανά νερά σε πεντακάθαρες παραλίες, κατανυκτικές στάσεις σε ιστορικά μοναστήρια, όμορφες διαδρομές με αυτοκίνητο και τα πόδια. Η Βόρεια Εύβοια είναι ένας προορισμός για συνειδητοποιημένους και ευσυνείδητους ταξιδιώτες όπως εσείς.
Η περιοχή του Αγίου Νικολάου προσφέρετε και για άλλες ποικίλες δυνατότητες  όπως πεζοπορίες, καταδύσεις, ιστιοπλοΐα,  ορειβατικές πεζοπορίες, ποδηλασία.
Η πολύ κοντινή απόσταση του Αγίου Νικολάου από την Αιδηψό σας δίνει την δυνατότητα και για ιαματική λουτροθεραπεία

Από την Αθήνα, σας συνιστούμε να έρθετε οδικώς μέσω Αρκίτσας με το φέρρυ-μπόουτ (150ό χλμ. Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας). Εναλλακτικά μπορείτε και να έρθετε οδικώς μέσω Χαλκίδας (γύρω στα 230 χλμ.) όπου θα απολαύσετε μία υπέροχη διαδρομή με κατάφυτα βουνά και καταπράσινες κοιλάδες.

Από την Βόρεια ή Κεντρική Ελλάδα, σας συνιστούμε να έρθετε μέσω του πορθμείου της Γλύφας με το  φέρρυ-μπόουτ (90ο χλμ. Ε.Ο. Λάρισας-Αθήνας).

  Δρομολόγια φέρρυ-μπόουτ Αρκίτσα – Αιδηψός

 

  Δρομολόγια φέρρυ-μπόουτ Γλύφα – Αγιόκαμπος

 

  Δρομολόγια ΚΤΕΛ Ευβοίας

 

Ιαματικές πηγές της Αιδηψού

Η Αιδηψός πρέπει να είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ιαματικές πόλεις σε όλο τον κόσμο.  Υπάρχουν περισσότερες από ογδόντα ιαματικές πηγές με νερά που έχουν θερμοκρασία από 28-86o C , πρόκειται δηλαδή για νερό που μπορεί να είναι και πολύ καυτό.

Αυτές οι πηγές υπάρχουν στοιχεία που συνηγορούν πως θεραπεύουν προβλήματα ρευματοειδούς ή λοιμώδους αρθρίτιδας, εκφυλιστικής αρθρίτιδας, σπονδυλοαρθρίτιδας, μυαλγίας, νευραλγίας, λουμπάγκο, νευρίτιδας, πόνων στην πλάτη, τενοντίτιδας, αγγειακών ασθενειών, ασθενειών ενδοκρινούς κύκλου και μετατραυματικών λοιμώξεων.  Μπορούν να έχουν επιδραση και σε ένα αριθμό γυναικολογικών προβλημάτων, όπως σαλπιγγίτιδα, στειρότητα ενδομητρίου και ωοθηκικές ανεπάρκειες.  Λέγεται πως θεραπεύουν και προβλήματα ανδρικής ανικανότητας.  Εκτός από τις δημόσιες πηγές υπάρχουν και αρκετές ιδιωτικές, κυρίως μέσα σε ιδόκτητα ξενοδοχεία, με διαμόρφωση σε λουτρά ή πισίνες.  Η Φύση, από την άλλη, έχει φροντίσει να δημιουργήσει ένα σπάνιο σε παγκόσμια κλίμακα φαινόμενο: πολύ ζεστό ιαματικό νερό αναβλύζει από το βυθό ενός μικρού όρμου και καθώς αναμειγνύεται με το θαλασσινό νερό μπορεί κανείς να έχει λιγότερο ή περισσότερο ζεστό ιαματικό λουτρό, και μάλιστα τελείως δωρεάν! (δείτε τη φωτογραφία δεξιά)

Ο Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού έχει κατασκευάσει επί τόπου νέες εγκαταστάσεις για υδροθεραπεία υψηλοτάτου επιπέδου, με 84 μεμονωμένους λουτήρες εφοδιασμένους με υδρομασάζ, μία εσωτερική πισίνα για κινησιοθεραπεία και ειδικές εγκαταστάσεις με λουτήρες και ντουζ για τη θεραπεία των κάτω άκρων, δισκοπαθειών και προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης.  Υπάρχει κέντρο Φυσιοθεραπείας που παρέχει θεραπεία εισπνοών και ηλεκτροθεραπείας, μασάζ με το χέρι ή ηλεκτρομασάζ, όπως και πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο.  Επιπλέον υπάρχει και ανοικτή πισίνα που χρησιμοποιείται για λουτρά σε μείγμα θαλασσινού και ιαματικού νερού (φωτογραφία αριστερά).  Το κέντρο διαθέτει δωμάτια ατμόλουτρων και σάουνας και ιατρούς, νοσοκόμες και φυσιοθεραπευτές

Όσιος Δαυίδ

Osios_David_300x300Στους πρόποδες του όρους Καβαλάρης σε υψόμετρο 927 μέτρα, και σε απόσταση 20 περίπου χιλιόμετρα βόρεια της Λίμνης και 15 χλμ. από τις Ροβιές βρίσκεται η ανδρική μονή του Οσίου Δαβίδ αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος.

Στο ναό φυλάσσονται τα θαυματουργά οστά του οσίου Δαβίδ , το θυμιατό και το πετραχήλι του καθώς και άλλα κειμήλια.
Στα νότια της Μονής, υπάρχει το “Ασκητήριο” του Οσίου Δαβίδ, μια μικρή σπηλιά μέσα σε ένα βράχο, και το παρεκκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους. Εκτός του αυλίου χώρου υπάρχουν πολλά εκκλησάκια στη μνήμη διάφορων Αγίων.

Ενδιαφέρον είναι το υπόγειο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων το οποίο είναι ζωγραφισμένο με θαυμάσιες αγιογραφίες του 17ου αιώνα και το οποίο στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας λειτουργούσε ως κρυφό σχολειό.
Στη μονή σώζεται επίσης χειρόγραφο δανειστήριον του Αγγελή Γοβιού, ο οποίος δανείσθηκε 1.000 γρόσια από τη μονή, για την επανάσταση του 1821. Στο δανειστήριον αυτό ο στρατηγός Αγγελής Γοβιός και οι επαναστάτες Λιμνιώτες ευχαριστούν τον ηγούμενο Ιωακείμ και τη μονή για την οικονομική και τη γενικότερη συμβολή τους στον ιερό αγώνα. Η βοήθεια αυτή στάθηκε και η αιτία που οι Τούρκοι κατέστρεψαν ολοσχερώς το μοναστήρι, το οποίο ανακαινίσθηκε το 1877. Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου βόρεια της μονής βρίσκεται το “Αγιονέρι”. Κατά την παράδοση, ο Όσιος Δαβίδ χτυπώντας τον βράχο με το ραβδί του ανεβλήθη ιαματικό νερό.Η Μονή γιορτάζει στις 6 Αυγούστου και την 1η Νοεμβρίου.